Skonsultuj się, zanim zgaśnie światło

0
1641
4

Az átültetett embrionális  18 súlyos szembetegségben szenvedő beteg számára javították több mint felük látását, az ezen a technológián valaha végzett leghosszabb vizsgálat eredményei szerint. Mind a 18 beteg degeneratív retina betegségben szenvedett, a fele. Stargardt makula disztrófiájában szenved, ami a fiatalkori vakság egyik fő oka, míg két másiknak az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) száraz formája volt, ami szintén vaksághoz vezethet. Jelenleg nincs kezelés erre a két feltételre.

A betegeket három különböző dózisú humán embrionális őssejtekből származó retinális sejtbe injektálták-50 000, 100 000 vagy 150 000 sejtből-az esettől függően-mondja a The Lancet brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmány.

Jelentős javulás tapasztalható a látásban.

1A 18 beteg közül, akiket átlagosan 22 hónapig követtek, 10 látásukban jelentős javulást tapasztaltak, amelyet a táblán lévő betűk olvasásának képessége alapján mértek. Nyolc közülük még 15 további levelet is el tudott olvasni egy évvel a transzplantáció után, mondják a Robert Lanza vezette tanulmány szerzői, a fejlett Sejttechnológiának dolgozó tudós, egy amerikai biotechnológiai cég. Az egyik betegnél azonban a látás romlott, míg hét másikban nem változott, mint a kezeletlen szemeknél.

A tanulmány szerzői nem figyeltek meg káros hatásokat vagy elutasítási jelenségeket. Az embrionális őssejtek az egyetlen olyan sejtek, amelyek képesek bármilyen típusú sejtre differenciálni, korlátozás nélkül szaporodni, így hatalmas potenciált mutatnak. Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt felfedezték, azonnal nagy reményeket keltettek, de nagy vitát is, mivel az emberi embrió mintavételéből származnak a fejlődés első szakaszában, ami pusztulásához vezet.

Az első elvégzett transzplantációk a recipiensek immunválaszának, de a rákoknak is köszönhetően elutasítást eredményeztek. A http://endometriozis.hu/cleanvision-egy-eszkoz-a-szemek-megerositesere/ vizsgálat első eredményeit, amely két embrionális őssejtekkel oltott beteget tartalmazott, 2012 januárjában tették közzé a Lancet-ben. A folyóirat által terjesztett kommentárban Anthony Atala, a regeneratív orvoslás amerikai szakembere “nagy áttörésnek” nevezte az új eredményeket.

A kutatók szerint a következő lépés a megfelelő sejtadag meghatározása. Franciaországban egy vak ember születik 15 óránként. A Valentin Haüy Egyesület, hogy felhívja a figyelmet erre a betegségre és a növekvő populációt érintő látáskárosodásra, naponta küzd látássérültekkel és vakokkal.

Látás károsodás

2Közel 1, 7 millió francia ember szenved súlyos látászavarban. 67,000 még teljesen vak. Az Auvergne-Rhône-Alpes régióban ez közel 180 000 embert jelentene. Társadalmunk növekvő fogyatékossága, amelyet a rendszeres szűrés azonban megakadályozhat.

Vizuális vakság ismerve a veszélyt, hogy megvédje magát
Látásromlás mi ez. A látásromlás a látás hiánya vagy hiánya, amelyet a látásélesség vagy a látótér károsodása jellemez. Ennek két típusa van a látásromlás és a legfejlettebb stádium, a látásvakság. Az embert látássérültnek tekintik, ha a korrekció után a legjobb szemének látásélessége 4/10-1/10 között van. Vagy ha a látótér 10-20 fok között van.

A mindennapi életben a látássérültek általában csak nagyon nagy nyomtatást olvashatnak, így nehezen tudnak vásárolni vagy közlekedni. A vizuális vakság olyan vak embereket érint, akiknek a látásélessége a korrekció után sem haladja meg az 1/20-at. A leggyakoribb vizuális fogyatékosság. Korral összefüggő makula degeneráció (AMD). Az AMD látáskárosodáshoz vezethet, de nem vezet vaksághoz.

Ez többé  kevésbé komolyan megváltoztatja a központi látást, de nem védi a személy perifériás látásátmondja Dr. Florence Guerillon, a lyoni Saint-Charles Klinika szemésze.Glaukóma, amely a vakság vezető oka Franciaországban. A glaukóma a 45 éves népesség 1% – át érinti mondja a szemész. A perifériás látást befolyásolja az ilyen típusú rendellenesség Ez egy kicsit olyan, mintha a beteg folyamatosan látná távcsövön keresztül.

Szürkehályog, amely egy személyt is vakká tehet.
Dr. Guerillon megnyugtatja: “ma a szürkehályogot olyan jól kezelik és gondozzák, hogy már nem okoznak látáskárosodást.  A diabéteszes retinopathia, amely, ahogy a neve is sugallja, elsősorban a cukorbetegeket érinti.
Vizuális vakság szűrés a látás megőrzése érdekében
Figyelmeztető tünetek.

Javítás vagy feladat a látómezőben

3Homályos látás messziről és közelről, nehézségek látni arcok után is korrekció vagy a feladat a látómezőben … a látásromlás jelei sokak lehetnek, a személy profiljától függően eltérőek lehetnek. Minden olyan látászavarnak, amely a mindennapi életet hátráltathatja, figyelmeztetnie kell, ami a konzultáció oka. A vizuális fogyatékosságot mennyiségi, de minőségi módon (mozgásában, olvasásában stb.). “magyarázza Dr. Guerillon.

A rendszeres szemészeti konzultáció továbbra is a legjobb módja a látásromlás vagy károsodás megelőzésének. Az orvos-szemész elmagyarázza a vizuális betegségek kialakulásának kockázata sokkal nagyobb 45 éves kortól. Ezért ebben a korcsoportban legalább háromévente konzultálni kell egy szakemberrel. És gyakrabban azok számára, akiknek családi anamnézisében vizuális vakság vagy genetikai szembetegség szerepel.

A cukorbetegek számára, akiknek nagyobb a kockázata a látásromlás kialakulásának, ajánlott minden évben átvizsgálni, vagy még gyakrabban, ha tünetek jelentkeznek. Végül, életkorától függetlenül, rendszeresen látogasson el egy szemészre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van. Öt férfi és egy nő kapta meg az Orion készüléket. A sebészek először behelyezték az elektródákat a koponyájukba, majd hat hónapig vizsgálatokat és kiigazításokat végeztek.

Mindegyik beteg esetében a kutatóknak vizuális agyukat kellett képezniük, inaktívak, ha egy személy vak, hogy képesek legyenek újra megérteni a képeket. A rendszert először a laborban tesztelték, ahol a résztvevők képesek voltak észrevenni a fény négyzeteit egy fekete képernyőn. Több hónap elteltével Otthon tudták használni az Orion-t.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here