Mi kell, hogy megszabaduljon a pikkelysömör?

0
1725

Ha a tünetek különösen súlyosak, vagy nem reagálnak jól a kezelésre, a GP utalhat egy bőrspecialista (bőrgyógyász). A kezeléseket a pikkelysömör típusa és súlyossága, valamint a bőr érintett területe határozza meg. Orvosa valószínűleg egy enyhe kezeléssel, például a bőrre alkalmazott helyi krémekkel kezdi, majd szükség esetén továbbáll az erősebb kezelésekre.

Széles körű kezelések állnak rendelkezésre a pikkelysömör, de azonosítása a leghatékonyabb lehet nehéz. Beszéljen orvosával, ha úgy érzi, hogy a kezelés nem működik, vagy kellemetlen mellékhatásai vannak. A pikkelysömör kezelésére rendszeresen szükség lehet. Lehet, hogy szeretne egy egészségügyi tervet-egy megállapodást között Ön és az egészségügyi szakember – , mivel ez segíthet kezelni a napi egészségét.

A lágyulás csökkenti a viszketést és a pikkelyezést

Lokális kezelések általában az első kezelések használt enyhe vagy mérsékelt pikkelysömör. Ezek krémek és kenőcsök, amiket az érintett területeken használnak. Néhány ember úgy találja, hogy a helyi kezelések minden, amire szükségük van, hogy ellenőrizzék az állapotukat, bár ez eltarthat akár 6 hétig, mielőtt van egy észrevehető hatása.

Ha Ön skalpsoriasisban szenved, javasolt a sampon és a kenőcs kombinációja. A lágyító szerek hidratáló kezelések, amelyeket közvetlenül a bőrre alkalmaznak, hogy csökkentsék a vízveszteséget, és védőfóliával fedjék le. Ha enyhe pikkelysömöre van, egy lágyítószer valószínűleg az első kezelés, amit a GP javasol.

A lágyulások fő előnye a viszketés és a méretezés csökkentése. Néhány helyi kezelések úgy gondolják, hogy jobban működik a hidratált bőrt. Fontos, hogy legalább 30 percet várjon, mielőtt emollienst követően helyi kezelést alkalmazna. A lágyítószerek széles választékban állnak rendelkezésre, amelyeket gyógyszertáron keresztül lehet vásárolni, vagy a háziorvosa, ápolója vagy egészségügyi látogatója ír fel.

A pikkelysömör kezelésére?

Szteroid krémek vagy kenőcsök (helyi kortikoszteroidok) gyakran használják kezelésére enyhe vagy mérsékelt pikkelysömör a legtöbb területen a test. A kezelés a gyulladás csökkentésével hat. Ez lassítja a bőrsejtek termelődését és csökkenti a viszketést. A lokális kortikoszteroidok erőssége az enyhétől a nagyon erősig terjed. Csak akkor alkalmazza, ha azt orvosa javasolja.

Az orvos erősebb lokális kortikoszteroidokat írhat fel Önnek, és csak kis bőrfelületeken vagy különösen vastag tapaszokon alkalmazható. A lokális kortikoszteroidok túlzott alkalmazása bőrvékonysághoz vezethet. D-Vitamin analóg krémek gyakran használják együtt vagy helyett szteroid krémek enyhe vagy mérsékelt pikkelysömör érintő területeken, mint a végtagok, törzs vagy fejbőr. A bőrsejtek termelésének lassításával működnek. Gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

D-vitamin analógok például a kalcipotriol, a kalcitriol és a tacalcitol. Nagyon kevés mellékhatása van, amennyiben nem alkalmaz az ajánlott mennyiségnél többet. Ehhez a kezeléshez először egy psoralens nevű vegyületeket tartalmazó tablettát kell kapnia, vagy a psoralent közvetlenül a bőrre lehet alkalmazni. Ettől a bőr érzékenyebb lesz a fényre.

A bőrét ezután egy ultraibolya A (UVA) nevű fény hullámhosszn ak teszik ki. Ez a fény mélyebben hatol át a bőrön, mint az ultraibolya B fény. Ez a kezelés akkor alkalmazható, ha súlyos pikkelysömöre van, amely nem reagál más kezelésre. A mellékhatások közé tartozik a hányinger, fejfájás, égő érzés és viszketés. A szürkehályog kialakulásának megelőzése érdekében a tabletta bevétele után 24 órán át speciális szemüveget kell viselnie.

De ezek mind potenciálisan súlyos mellékhatások

A kezelés hosszú távú alkalmazása nem javasolt, mivel növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Kombinálása fototerápia más kezelések gyakran növeli a hatékonyságát. Néhány orvos használja UVB fototerápia együtt szén kátrány, mivel a kőszénkátrány teszi a bőrt fogékonyabbá a fény. Az UVB fototerápia dithranol krémmel történő kombinálása szintén hatásos lehet – ezt Ingram kezelésnek nevezik.

Ha a pikkelysömör súlyos, vagy más kezelés nem működött, lehet, hogy az előírt szisztémás kezelések egy szakember. A szisztémás kezelések az egész testben hatnak. Ezek a gyógyszerek lehet nagyon hatékony kezelésére pikkelysömör, de mind potenciálisan súlyos mellékhatások. A pikkelysömör minden szisztémás kezelése előnyökkel és kockázatokkal jár. A kezelés megkezdése előtt beszéljen orvosával az Ön kezelési lehetőségeiről és az azokhoz kapcsolódó kockázatokról.

A biológiai kezelések csökkentik a gyulladást azáltal, hogy túlműködő sejteket céloznak meg az immunrendszerben. Általában akkor alkalmazzák, ha súlyos pikkelysömöre van, amely nem reagált más kezelésre, vagy ha más kezelést nem tud alkalmazni. Egyre több új biológiai kezelést adnak injekcióként. Ezek közé tartozik a guselkumab és a brodalumab. Azok az emberek, akik súlyos pikkelysömör, hogy nem javult más kezelések, vagy ha más kezelések nem megfelelő.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here