Kék fény: hogyan védheti meg a szemét?

0
546
6

A kék fényt egyre inkább beszélik, mert mindennapos képernyők bocsátják ki. Valóban egyre inkább ki vagyunk téve ennek? A kék fény valódi veszélyt jelent a szemre? Kell használni anti-kék fény szemüveg, ha használja képernyők sokat? Válaszok a szakemberek.A spektrális fény egy része veszélyes lehet A retinánkra A képernyők által kibocsátott fény egy részének védelme érdekében anti “kék fény” szemüveg alakult ki. Hogyan hasznosak? Kék fény, mi ez. A kék fény a fényspektrum része, amelynek hullámhossza 380-500 nanométer. A nap , de mesterséges fényforrások is kibocsátják LED izzók és képernyők táblagépek, televíziók, számítógépek, okostelefonok.

A potenciálisan veszélyes kék fény az összes létező kék fénynek csak egy kis részét képviseli: ezek a kék-lila hullámhosszak . A nappali vagy mesterséges fény spektruma színes sávokat tartalmaz. Ezek közül a türkizkék, a fény jót tesz a morálnak, majd a kék-ibolya, a fény, amelyre egyre inkább ki vagyunk téve magyarázza Dr. Petra Kunze, a párizsi szemész.

A kék-lila fény esete

1Ennek oka az, hogy a kék-lila fény esetében a retina felé vezető energia erősebb, mint a türkiz kék fény esetében. Képernyők különösen diffúz csúcsok kék fény úgynevezett Nagy látható energia (vagy HEV) fény. 2014-ben a franciák átlagosan 6 órát töltöttek a képernyő előtt. A becslések szerint a 2015-ben született gyermek 7 éves korában egy teljes évnek felel meg, éjjel-nappal, a képernyő ellenőrzésével. “Ráadásul az ózonréteg már nem játszik annyira napszűrőként szerepet” – emlékszik vissza Dr. Kunze. Ezért túlexponáltak vagyunk erre a kék fényre, és arra, hogy már korán. Ez nem következmények nélkül a szemünkre. Annál is inkább a 14 év alatti gyermekeknél, akiknek a szemlencséje nem szűrődik, és akiknek ez a kék fény még károsabb.

Kék fény, veszélyes a szem számára. Az életkorral összefüggő makuladegeneráció  in vitro modelljén kimutatták , hogy a retinális sejtek legmérgezőbb hullámhossza körülbelül 415-455 nanométer magyarázza Serge Picaud professzoraz Institut de la Vision 1 neurobiológusa és Inserm igazgatója . Ez a fototoxikus zóna jól illeszkedik a szivárvány spektrumában lévő kék-lila fényhez.

A tudományos kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a kék fénysugárzásnak vagy a mesterséges HEV fénynek való tartós kitettség a retina és a lencse fotokémiai károsodását okozza . Számos epidemiológiai tanulmány kimutatta, hogy ez a kék fény valóban kockázati tényező az AMD számára emlékszik vissza Serge Picaud professzor. 2,3 a kék fény bevonása a szürkehályog kialakulásában is feltételezhető. A kék fénynek azonban jótékony hatásai is lehetnek . Segít a cirkadián ritmusainknak az ébrenlét és az alvás váltakozása és a hangulatunknak. Ezúttal a türkiz kék fény körülbelül 490 nmlehetővé teszi számunkra, hogy visszaállítsuk ritmusunkat egy jet lag alatt. Ez utóbbi szabályozza a melatonin, az alvási hormon” termelését.

Az anti-kék fényű szemüveg hatékonysága

2Valójában semmilyen védelem nem lehetséges, kivéve, ha szűrőket helyezünk a fényforrások és a szemünk közé tájékoztatott dr. Kunze Petra. Vannak kék fényszűrők a képernyőkhöz, de nem széles körben használják őket. Franciaországban számos márka nemrégiben kínált szelektív fotoprotekciós szemüveget vagyis olyan szemüveget, amelynek szemüvege szűrőkezeléssel rendelkezik. Az elvük. Védje a szemet a retinára mérgező fény hullámhosszaitól .

Ezek a szemüvegek szűrik a kék-lila fényt, de lehetővé teszik a türkiz kék fény áthaladását annak érdekében, hogy megőrizzék az utóbbi látásra és a belső biológiai óra szabályozására gyakorolt jótékony hatásait. Ezek a szemüvegek enyhén tükröződnek, nyilvánvalóan lila.

Mi a helyzet a hatékonyságukkal? “Hatékonyságuk demonstrálása in vitro történt, és nem számszerűsíthető az emberek számára a jelenlegi munkaállapotban” -jelzi Jean-Manuel Finot, optikus . Ezek a szemüvegek blokkolják a fény nagy részét a retina számára mérgezőnek minősített hullámhosszok között. Ezért feltételezhetjük, hogy a retina sejtek valódi védelme Van” – teszi hozzá Pr Serge Picaud neurobiológus.

Viselje ezeket a kék fényű lencséket

3Anti-kék fény szemüveg ki érintett. Bárki, aki naponta több mint 30 percig ki van téve ennek a kék-lila fénynek, élvezheti ezeket a kék fény blokkoló szemüveget” – javasolja Dr. Kunze. Vagy szinte mindenki! “Mindenesetre, ha a napot a képernyő előtt tölti, különösen akkor, ha szeretne sétálni, nagyon ajánlott” – teszi hozzá a szemész. A szakember azt tanácsolja továbbá, hogy gyógyítja a 3 hónapos étrend-kiegészítők a szem 40 éves (alapján lutein, E-vitamin, cink, antioxidánsok a fototrauma javítására.

Ha családi anamnézisében AMD vagy szürkehályog van , akkor erősen ajánlott ezeket az anti-kék fénylencséket viselni mondja Jean-Manuel Finot optikus. Legyen óvatos, azonban, hogy nem minden szemüveg jön létre egyenlő: a különböző meglévő modellek nem minden szűrő azonos százalékban mérgező fény.

Nincs ellenjavallat ezen anti-kék fény szemüveg viselésére . Az egyetlen korlátozó tényező az, hogy ezek a szemüvegek megakadályozzák a kék fény elérését a retinába, tükrözve azt, ami maradék visszaverődést eredményez, ami néhány ízlésének nem túl esztétikus”-hangsúlyozza Jean-Manuel Finot. Ezek a szemvédők azonban várhatóan további előrelépést tesznek a jövőben. “Remélhetünk több védőszemüveget jelentette be Picaud professzor, akinek csapata továbbra is dolgozik ebben a témában.

Az ár oldalán lencsénként 35-50 eurót vesz igénybe egy szemüveg, amely korrekció nélkül szűri a kék fényt, 40 év alatti emberek számára, akiknek nincs vizuális problémája. Az objektívenkénti többletköltség a korrekciótól függ, ha korrekciós szemüvege van. És mint a védelem másik útja? “A jövőben az is hasznos lenne , ha minden képernyőnek beépített szűrője lenne, csakúgy, mint az izzók”-mondja Dr. Petra Kunze szemész. Hatékony módja annak, hogy megvédje az egész lakosság látását anélkül, hogy több szemüveget kellene felszerelnie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here